美国西奈山医学院张为家教授来我院讲学
2016-09-22 09:12   审核人:

2016年9月20日下午2:30,美国西奈山医学院张为家教授,应邀在校本部科教南楼一会议室做“肾移植的转化基因组学研究”专题学术讲座。信息安全与大数据研究院40多名老师和学生聆听了报告并参与讨论。

张教授用两张PPT简明清晰地讲授了利用转化基因组学发现生物标记物和药物靶点的研究流程,并分别以2016年发表在Lancet上的“Biopsy transcriptome expression profiling to identify kidney transplants at risk of chronic injury: a multicentre, prospective study.”和2015年出席美国移植际会议的“Systematic and integrative analysis identified drug-targetable drivers for acute rejection post kidney transplant”两个研究实例详细说明如何将临床假设和组学数据分析结合,不断交替探索、发现、验证组织和血液中的生物标记物和药物靶点。在研究1中,找到13个基因集组,能在肾移植病人早期(移植后3个月)很好地预测肾移植1年后移植物失功的风险,以便医生修改治疗方案防止因肾纤维化而导致移植物失功。在研究2中,通过对肾活检的Microarray数据进行meta分析得到meta-signatures,进而识别功能模块和潜在的肾移植后急性排斥药物靶向驱动基因,找到辅助药,减轻移植病人使用免疫抑制剂的痛苦。

张教授讲座持续了90分钟,讲座完毕,来自大数据院、临床医院、遗传实验室、肿瘤、信息学院的师生与张教授就讲座内容、实验设计、数据分析方法、及自己研究中的困惑进行了长达40分钟的广泛交流。

张家为教授简介:

Dr.Weijia Zhang, Ph.D. is anAssociateProfessor in Bioinformatics and Director of Bioinformatics in Department ofMedicine of Mount Sinai School of Medicine. His research interest focuses ontranslational genomic analysis in human complex diseases including caner andhematological malignancies and kidney diseases/transplantation. He hasalso developed very useful bioinformatics tools for analysis of high throughputgenomic data from microarrays and deep-sequencing sequencers and applied thesetools to translational research projects, leading to successful grant fundingof US millions from NIH, publications in prestigious journals including theLancet and Nature Genetics and presentations on international conferences. Dr.Zhang graduated from Fudan University in 1992 and received a Ph.D. in cellularimmunology from Albert Einstein College of Medicine and a Master in ComputerScience from City University of New York in 2000. He was Associated Director ofBioinformatics of Harvard Medical School and Partners Center for Genetics andGenomics from 2001 until he moved to Mount Sinai School of Medicine in 2004.